maanantai 3. lokakuuta 2011

Kumpi ompi parempi, ylä- vai alamäki?

Taas tämä hupaisa asia palasi mieleeni, kun totesin miehelleni puistossa, että "hassua että nää on kyllä yhtä ylä- ja alamäkeä noille pikkuisille nämä puistoreissut, välillä ollaan mukkelis makkelis, itku silmässä syljeskellään suusta pois hiekanjyviä ja samassa silmänräpäuksessä hymy yltääkin jo korviin asti ja nauru raikaa".  Olen jo joskus aikoja sitten pohtinut tätä asiaa ja taisi se olla puheenaiheena joskus jokun radiokanavan lähetyksessäkin.  Miten asiat itseasiassa ovat silloin kuin niiden sanotaan olevan myötämäessä eli alamäessä ja miten ne taas ovat vastamäessä, eli ylämäessä. Pähkäilimme siinä sitten mieheni kanssa yhdessä tuumin, että niin mitenkäs se asia nyt sitten itseasiassa menee...? Äkkiseltään ajatellen myötämäkihän viittaisi asioiden menevän myönteiseen suuntaan ja vastamäen ajattelisi äkkisältään olevan se hetki elämässä, kun kaikki asiat menee päin pyllyä. Kuitenki, kun asiaa alkaa oikein märehtiä, niin onko se näin? Ollaanko silloin tultu ylä- vai alamäkeen kun asiat menee hyvin?

Ylä- eli vastamäessä kulkusuunta on ylöspäin. Asiat ovat siis noususuhteessa ja päämäärään päästyä olo on kuin kukkulan kuninkaalla, ihminen on onnensa huipulla, kun on saavuttanut sen mitä on tavoitellut ja hyvin menee edelleen. Vai ollaanko silloin kuitenkin ala- eli myötämäessä kun menee hyvin? Alamäessä meno on joutuisaa, askel ei paina, huolet ja murheet on unohtunut kun elämä rullaa sujuvasti eteenpäin kevein alamäkiaskelin?

Vai meneekö vastamäessä kuitenkin huonosti? Ylämäkeen meno on raskasta, askel painaa, lisätään vielä ripaus vastatuulta, niin eteenpäin ei pääse millään. Meno on yhtä tuskaa, kaikki on sinua vastaan, se pirun mäkikin. Vai onko se alamäki kuitenkin se suunta kohti syvimmän montun pohjaa? Kun kaikki menee huonosti, niin liu'utaanko silloin vauhdilla rotkon pohjalle, sinne mihin aurinko ei paista?

Niinpä, miten se asia pitäisi ymmärtää, kun joku sanoo että "on tässä ollut vähän myötämäkeä"? Noh, yleensä lausahduksen merkitys selvinnee asiayhteydestä. Tästäkin asiasta kaikilla on varmasti oma näkemyksensä, mitä mieltä sinä olet, kumpi ompi parempi, ylä- vaiko alamäki?



Tähän loppuun muutama mielestäni hyvin onnistunut kuva Tammerkosken maisemista.
 Kuvat saa klikkaamalla suuremmaksi!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti