keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Omena on ihana!

Omenat ovat muuten ihan huippuja, jo keväällä omenapuut ilahduttavat meitä upealla kukinnallaan, kesän ajan voi seurata pienten vihreiden palluroiden kasvua ja vaikka loikoilla omenapuun alla varjossa hellepäivänä ja myöhemmin syksyllä meitä odottaa herkullinen ja kauniin värinen omena sato. Omenat käy sisustuksen somistukseksi, sellaisenaan syötäväksi, hilloksi, mehuksi, piirakkaan ja varmaan tuhanteen muuhunkin juttuun! Onneksi minulla on niin ihanat vanhemmat, että he puolestani keräsivät omenia pappani puista ja tekivät niistä perheelleni omenasosetta. Iso purkillinen sosetta on nyt jo tuhottu aamupuuron kaverina, isi ja äiti, olette mahtavia!

Sain viimevuonna Orivedellä asuvalta ystävältäni ison pussillisen omenia ja olin niistä todella iloinen! Löysin netistä ihanan helpon omenapiirakan ohjeen ja sen jälkeen meillä olikin sitten omenapiirakkaa, omenapiirakkaa ja nam, omenapiirakkaa! Ja tässä tulee maailman helpoimman ja ainakin vaivaan nähden herkullisimman omenapiirakan ohje joka onnistuu jopa minulta! Ja mikä parasta piirakka on maidoton ja laktoositon, joten se passaa niillekkin joille maito ei sovi!


Tarvitset:
5-10 omenaa
Kanelia
Sokeria ja vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 muna 
75-100 g juoksevaa leivonta margariinia
(tai sulatettua voita tms.)
1,5 dl appelsiinimehua tai maitoa


Laita uuni lämpenemään 175 asteelle. 
Voitele piirakkavuoka hyvin. Viipaloi ja kuori (jos huvittaa) omenat ja asettele ne vuoan pohjalle. 
Ripottele päälle oman maun mukaan kanelia ja sokeria sekä halutessasi myös vaniljasokeria.
Sekoita jauhot, sokeri kananmuna ja appelsiinimehu (käytin tällä kertaa maitoa koska kaapissa ei ollut aplaria, mutta voin sanoa sen olevan parempi vaihtoehto) keskenään ja kaada seos omenalohkojen päälle. 
Sulata margariini ja kaada se vuokaan omenoiden ja jauhoseoksen päälle.
Paista piirakkaa uunin alimmalla tasolla n. 30 min.


Tarjoa vaniljajätskin tai -kastikkeen kans ja kyllä on hyvää! Ja lapset tykkää ihan varmasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti